Den finska påskgröten memma.
1 av 2
Den finska påskgröten memma. Foto: Nina Frogneborn
Gröt-systrarna Vanda Lönngren och Jana Fröberg.
2 av 2
Gröt-systrarna Vanda Lönngren och Jana Fröberg. Foto: Nina Frogneborn

Memma

2 liter vatten
2 dl malt
8 dl rågmjöl
1 dl sirap
1/2 tsk salt
1/2 msk malen pomerans eller
1 msk hela pomeransskal

Värm upp vattnet i en stor kastrull till 60–70 grader. Vispa i mjöl och malt.

Sätt lock på kastrullen och låt den stå i 50 grader i ugn i 12 timmar.

Sätt kastrullen på spisen och tillsätt kryddorna. Koka den sötade memman 10 minuter under ständig omrörning med en trägaffel.

Häll memman i en ugnsform och grädda i 175 grader ca 2 timmar.

Strö lite socker på ytan, täck med folie och låt memman svalna.

Servera memman kall med gräddmjölk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".