Systrarna Vanda Lönngren och Jana Fröberg.
Systrarna Vanda Lönngren och Jana Fröberg. Foto: Nina Frogneborn

Syrad havregröt

Tid: 24 timmar
3–4 portioner

2 1/2 dl havre, grovmalen, klippt eller havregryn
12 1/2 dl vatten (minska till halva vattenmängden om du använder havregryn)
havssalt

Grovmal hela havrekorn (eller mät upp klippt havre eller havregryn).

Blötlägg havren i minst 24 timmar (längre är också okej, men kommer ge en syrlig smak) i 5 dl vatten i en skål eller burk, täck över för att hålla damm och flugor ute. Havren kommer attabsorbera det mesta av vattnet.

När du är redo att koka gröt, koka upp 7 1/2 dl vatten och en nypa salt.

Sänk värmen, tillsätt den blötlagda havren med eventuellt kvarvarande vatten och rör om tills havren är varm och allt vatten har absorberats, det tar ungefär 10 minuter. Rör hela tiden, eftersom den tjocka, klibbiga gröten lätt bränner vid.

Servera. Oavsett hur du vill ha din havregröt, söt eller salt, kommer du att älska krämigheten hos den här fermenterade versionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".