Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kvällsmat från Ikaria – Ångade krispiga grönsaker med olivolja och nötter

Publicerat fredag 25 mars 2016 kl 11.44
Exempel på "blå mat" från Ikaria i Grekland. Recept finns nedan.
1 av 2
Exempel på "blå mat" från Ikaria i Grekland. Recept finns nedan. Foto: Ulrika Pousette
Henrik Ennart har besökt de blå zonerna.
2 av 2
Henrik Ennart har besökt de blå zonerna. Foto: Tomas Tengby

4 personer

2 broccoli
1 blomkålshuvud
1 romanescokål
1 spetskål
200 g spenat
1 citron, rivet skal och juice
1 nypa havssalt
1/2 dl pistagenötter
1/2 dl olivolja

Mat från en av de blå zonerna, från ön Ikaria i Grekland. Citat ur boken Den blå maten:

Runt huset växer vild spenat, maskrosor och annat gott. Vi gör som de andra öborna och snabbkokar en horta, det lätta kvällsmål på bladgrönsaker som är en tradition på Ikaria. Ur anteckningsblocket: "Tung mat sent på kvällen tycks inte vara något för de långlivade människorna i de blå zonerna." Men denna rätt går lika bra att äta som mellanmål eller tillbehör till grillat kött eller fisk.

Gör så här:
1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.

2. Ansa och skär broccoli, blomkål och romanescokål i buketter.

3. Koka grönsakerna i det salta vattnet i cirka 1 minut, kärnan ska vara krispig. Kyl ned i isvatten. Häll inte ut det saltade vattnet.

4. Ansa spetskålen, ta bort de yttersta bladen om de är fula.

5. Koka hela spetskålen i det saltade vattnet i cirka 1 minut, ta upp kålen och lägg i isvatten. Dra av de yttersta lagren som är mjukt kokta. Upprepa processen med kokning och avkylning tills hela huvudet är plockat.

6. Skölj och ansa spenaten.

7. Koka upp 1 dl vatten, citronjuice och rivet citronskal i en vid kastrull. Lägg i grönsakerna och fortsätt ånga under lock till dess att de är varma.

8. Servera med hackade pistagenötter och ringla olivolja över. Havssalt vid sidan av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".