En rogivande, sövande middag enligt ayurvedisk tradition.
1 av 2
En rogivande, sövande middag enligt ayurvedisk tradition. Foto: Nina Frogneborn
Ayurvedaläkaren Kristofer Edlund.
2 av 2
Ayurvedaläkaren Kristofer Edlund. Foto: Nina Frogneborn

Rogivande och sövande middag enligt ayurveda

– Den här maten är bra för sömnen, säger ayurvedaläkaren Kristofer Edlund. Den är mättande, lugnande, dämpande som har en viss tyngd och oljighet i sig.

– Pumpan är söt, tung och rogivande och vallmofrö och muskot är lite som sömnmedel. Curryn innehåller yoghurt.

– Mjölkprodukter är generellt bra att ta innan man ska sova, om man inte har problem med slembildning. Ris i sig är lätt, men kokad i kokosmjölk blir den tyngre och oljigare.

– Sprid gärna rostade pumpafrön över maten, de innehåller tryptofan som är rogivande.

– Och så ska man alltid tänka på att alla smaker ska vara med i en måltid för att man ska uppnå balans. Inom ayurvedan har vi sött, surt, salt, kryddigt, kärvt och bitter. I den här måltiden har jag lagt till grantäpplekärnorna för att få det kärva och den färska spenaten för det bittra, säger ayurvedaläkaren Kristofer Edlund.

Recept Kristofer Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".