Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Yoghurtcurry.
Yoghurtcurry. Foto: Nina Frogneborn

Yoghurtcurry

Blandning ett:
1 msk vitt ris
1 msk gula linser
1-2 gröna chili
2-3 kvistar färsk koriander
1 tsk hel spiskummin
1 msk kokosflingor (eller gärna riven färsk kokos)
1/3 tsk gurkmeja
Blandning två:
5 dl naturell yoghurt
1 tsk svarta senapsfrön
Ca 10 curry blad
2 torkade röda chili
1 msk olja till stekning
Ca 100 gr tofu,
Ca 100 gr zucchini
salt
ev ½ tomat, finhackad
ev pressad lime

Lägg riset och linserna i blöt i lite vatten, minst 30 minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna i blandning ett och mixa allt till en jämn smet.

Tillsätt sedan yoghurten till smeten och mixa igen.

Skölj och skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor. Skiva tofun i lika tjocka skivor.

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt i tur och ordning senapsfrön, torkad chili och curryblad. När senapsfröna poppar tillsätter du om du så önskar, den hackade tomaten och steker vidare tills tomaten är helt mjuk. Tillsätt nu zuchhini och tofu och stek någon minut eller två under omrörning.

Sänk temperaturen på spisen och tillsätt nu blandning ett i kastrullen. Värm försiktigt. Det är viktigt att blandningen inte börjar koka, eftersom yoghurten då skär sig. När rätten är varm är det dags att smaka av med salt och ev lite pressad lime om man vill ha mer syrlighet. Servera varmt.

Mer om Recept i Meny: Vegetariskt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".