Mattias maskrosmarmelad

5 dl kronblad från maskrosen

1 citron

1 vaniljstång

4 dl vatten

3 dl syltsocker

Ger 4 dl marmelad

Det här blir en vårig, härligt gul marmelad som du kan äta till ost.

Gör så här:

1 Plocka maskrosorna och rensa dem. Du ska bara använda kronbladen (de gula stråna). Lägg dem i en bunke som tål värme.

2 Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i bunken.

3 Skölj citronen, riv av skalet (spara till senare), skiva citronen. Lägg skivorna med maskrosorna och vaniljstången.

4 Koka upp vattnet och häll över maskrosor, citronskivor och vanilj. Låt dra tills vattnet svalnat helt, cirka 40 minuter.

5 Sila ner maskrosvattnet i en kastrull och tillsätt syltsocker och citronskal. Låt sjuda i cirka 20 minuter, skumma av och häll på rena burkar. Förvara svalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista