Nyponsoppa

2 liter nypon (nypon från vresros går också bra)
1 dl socker (eller mer om du vill)
vatten
ev lite vaniljsocker eller kanel

Hemgjord nyponsoppa smakar så mycket mer än den köpta som bara innehåller runt 15 procent nypon.

Gör så här:
Plocka nyponen. Välj de mörkröda, men som fortfarande är hyfsat fasta i köttet.
Skölj dem, ta bort den fnasiga blomresten och dela dem på mitten. Du behöver inte rensa bort kärnorna. Lägg allt i en stor gryta. Häll på vatten så att nyponen täcks. Koka i 20 minuter tills nyponen är mjuka. Dra grytan från värmen. Mixa till en jämn smet med mixerstav (kärnorna kommer att förbli hela). Pressa allt genom en finmaskig sil. Släng kärnresterna. Värm på nyponsoppan lite till, späd med vatten så att den får en bra konsistens och smaksätt med socker och kryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista