Matjestårta

I Meny vecka 27 2005

En favorit på buffébordet. Prova gärna att variera med rökt lax eller ansjovis.

10-12 bitar

Botten:
200 g mörk kavring
75 g smält smör

Fyllning:
2 gelatinblad
250 g matjessillfiléer
1 rödlök
2½ dl vispgrädde
500 g kesella ( 5 dl)
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
1 krm vitpeppar 

Garnering:
1 dl hackad gräslök 

Finfördela kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Låt formen stå i kylskåp tills blandningen stelnat, cirka 30 minuter. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Skär matjessillfiléerna i tärningar och finhacka löken. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Vispa ihop sill och lökhack med övriga ingredienser till en jämn kräm. Blanda gelatinet med lite av sillblandningen. Vänd sedan ner detta i resten av blandningen. Häll fyllningen i formen, bred ut ett jämnt lager och låt stå kallt i 3-4 timmar. Täck tårtan med den hackade gräslöken och servera den hel eller i bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".