Grillen vid fiskmarknaden.
Grillen vid fiskmarknaden. Foto: Nina Frogneborn

Fisktagine

Du behöver:
1 kg fast fisk (allt från hälleflundra till ål), hel eller i stora bitar
1 sats chermoula
1 gul lök, skuren i tjocka ringar
1 morot eller stjälkselleri, finhackad
2 stora potatisar, skurna i tunna skivor
2 tomater, skivade
2 spansk peppar (mildare chili), valfri färg, tunna skivor
1 tsk torkad malen ingefära
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk gurkmeja
1 nypa saffran
1 inlagd citron eller färsk citron, tunna skivor.
1 dl gröna oliver
1/2 dl olivolja

Gör så här:
Marinera fisken i hälften av chermoulan i ett par timmar eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 140 grader.

Använd en tagine eller lergryta. Häll lite olivolja i botten. Lägg i lökringarna först, sedan selleri/morötter.

Blanda potatisen med kryddorna, fördela sedan dem jämt i grytan och sedan på med tomatskivorna.

Häll på resterande chermoula, i med fisken som toppas med fint arrangerade skivor av den spanska peppar, citronskivor och oliver.

Salta och peppra efter behag.

På med lock och in ugn i 1,5 timme.

Relaterat

Mer om Meny med Tomas Tengby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".