Helt lammrack under grönt täcke

I Meny vecka 28 2005

6-8 port

2 lammkarréer, s.k. french racks
smör
salt, peppar
2 msk svensk stark senap
1 msk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade
1 sats grönt ströbröd

Putsa rent köttet från hinnor och senor, men akta så du inte av misstag putsar bort entrecôtebiten som sitter vid ena kanten. Låt också gärna en liten fettkant mot kotlettbenen vara kvar. Skrapa däremot rent själva benen, det blir snyggare så. Salta och peppra och bryn köttsidan i smör. Lägg köttet i en ugnsfast form. Blanda ihop senapssorterna med vitlöken och pensla detta över köttsidan. Strö över ett tjockt lager av det gröna ströbrödet och klappa in det lite. Hyvla över kylskåpskallt smör med osthyvel, så mycket att det gröna är täckt. Sätt in formen i 175° ugn, gärna med stektermometer, i 12-15 minuter eller tills termometern visar 60-62°. Tag ut formen och låt köttet vila under aluminiumfolie i minst 8-10 minuter.

Servera med zucchinimunkar och ugnsbakad tomatsallad.

Grönt ströbröd:
4 skivor kantskuret formbröd
2 dl färska örter, t.ex. basilika, bladpersilja, timjan och rosmarin
Kör färskt vit bröd i mixer med färska örter. Använd det som vanligt ströbröd för att panera fisk, kött eller grönsaker med. Tärna brödet och kör det i mixer med örterna tills allt är smuligt och grönt. Använd det helst när det är nygjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".