Zucchinimunkar med fetaost

I Meny vecka 28 2005

ca 6-8 port

1 kg zucchini
2 mindre gula lökar
150 g fetaost (grovt riven)
1-2 dl vetemjöl
3 ägg
2 bunt dill
salt och peppar
en nypa socker
olivolja + lite smör till stekningen

Repa av bladen på dillen och hacka dem, skala och finhacka löken. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet, salta dem lite lätt. Placera strimlorna i ett durkslag och låt dem rinna av i ca 10 -15 minuter. Tryck ut strimlorna lite, och lägg dem i en bunke, tillsätt äggen, den rivna fetaosten, dillen, den hackade löken och sist vetemjölet. Smaka av och kolla om sältan räcker, sockra lite lätt och peppra. Skulle smeten kännas lös beror det beror på vätskan i zucchinin, tillsätt då lite mera vetemjöl. Värm lite olivolja och en aning smör i en panna och klicka ner smeten, bred ut den till munkar, bryn dem på båda sidor. Servera gärna med en sås gjord på yoghurt, lite mynta och vitlök samt en ugnsbakad tomatsallad.

Tomatsallad:
6 tomater (gärna plommontomater)
salt och peppar + lite socker
½ tsk franska örter
4 msk vitlöksolja
3 msk god vinäger (gärna basilika- el. balsamvinäger)
färsk basilika

Börja med att dela de tvättade tomaterna i halvor. Placera dem på ett ugnssäkert fat och salta, peppra och sockra dem. Strö över de franska örterna och droppa vitlöksoljan över. Lägg ev. några färska timjanskvistar över. Sätt in i ugnen på 200 g ca 20-25 minuter. Nu är tomaterna färdiga, droppa balsamvinägern över dem och plocka över härliga aromatiska basilikablad. Även svarta oliver passar bra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".