Basilika- och flädergravad lax

I Meny vecka 28 2005

6-8 port

1 kg laxfilé, gärna mittbiten
4 msk strösocker
3 msk salt
2 tsk grovt krossad vitpeppar
1 tsk krossade enbär
½ knippa dill, hackad
1 bunt/kruka basilika, hackad
1 lime, rivet skal
3 cm färsk ingefära, riven
2 cl gin
3 msk fläderblomssaft, koncentrerad 

Plocka bort benen ur laxen med en plattång, men behåll skinnet kvar. Blanda socker, salt, vitpeppar, enbär och ingefära, klappa in detta på köttsidan. Strö över dill, basilika och limeskal. Lägg laxen i en trång form med kant eller i en kraftig plastpåse. Täck och ställ kallt i ett dygn. Vänd påsen någon gång. Droppa gin och flädersaft över, täck på nytt och låt stå i kylen i ytterligare 2 dygn, beroende på hur tjock laxen är. Vänd ett par gånger per dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".