Matfrågan vecka 28

Vem är författaren?

Vilken lunchrestaurang man än frekventerar i Stockholm eller om man äter i en företagsmatsal och kanske också i skolbespisningen träffar man på en rätt som kallas ungersk gulasch eller gulach. Båda stavningarna är fel.
Ibland består ungersk gulac av köttstuvning med en skär paprikasås eller också består den av stora köttbitar kokade till kalops med lite paprika i och ibland får man kokt potatis till. Rätterna kan vara mycket goda men det är inte ungersk gulach eller gulasch man äter.
György Pap är kock och han jobbar på restaurang Gundel som ligger strax vid ingången till Zoo i Frihetsparken i Budapest.
Jag hade gått in på restaurang Gundel mellan lunch och middag och egentligen ville man inte servera mig nån mat men György Pap förbarmade sig över mig och sa att jag kunde få mig en tallrik gulach.
När jag sen efter en stund fick en tallrik soppa såg jag förvånad ut och kocken sa: Jag förstår att min herre är förvånad men detta är vad jag just nu kan åstadkomma och jag ska säga er att det inte är det sämsta. Det är gulyas. Jag vet att ni utomlands med ungersk gulyas nästan hur som helst och dessutom stavar gulyas nästan hur som helst men den kan bara stavas på ett sätt på alla språk och bara tillverkas på ett sätt.
Ät!
Jag åt soppan som var mycket god och skulle just berätta detta för kocken då han kom fram till mig.
Ni befinner er på Gundels restaurang, sa han. Säger inte det er nånting?
Nej, sa jag.
Károly Gundel är den störste kock vi någonsin haft och denna restaurang är uppkallad efter honom.

Rätt svar på förra veckans fråga:
Gerda Antti

Vinnare:
Kajsa Bliselius, Lund
Ingrid Bredenberg, Karlstad
Gustaf Grönblad, Haninge
Olof William-Olsson, Partille 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 20 juli.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.