Chokladbakad morotskaka

I Meny vecka 29

10-12 portionsformar

Chokladkaka:
250 g smör
220 g mörk choklad (70%)
4 ägg + 4 äggulor
160 g strösocker
2 msk vetemjöl 

Smält choklad och smör på svag värme. Vispa ägg + gulorna med strösocker tjockt och luftigt. Rör ner vetemjölet i den smälta chokladen och vänd sedan ner äggvispet med varsam hand. Smörj de 10-12 portionsformarna väl. Bottna med ca 2 cm chokladsmet och fyll med ca 3 cm morotssmet. Avsluta med 2 cm chokladsmet, släta till ytan och sätt in i ugnen i ca 15 minuter, kolla gärna, att morotsfyllningen har stelnat! Tag ut och låt kallna.

Morotskaka:
200 g morötter (rivna)
50 g strösocker
saft från 1 citron + ½ apelsin
1 tsk citronskal
1 tsk apelsinskal
1½ msk färsk riven ingefära
3 ägg + 1 äggula
125 g strösocker
175 g vetemjöl
½-1 tsk bakpulver
2-3 tsk malen kanel
100 g pecannötter (hackade) el. valnötter
100 g smält smör

Sätt ugnen på 200°. Börja med att förbereda morotskakan. Blanda de rivna morötterna med socker, ingefära, citron- och apelsinsaft samt skal. Låt stå och dra i kylskåpet i ca 20 minuter. Ta bort lite av överskottsvätskan som bildats efter marineringen. Vispa de hela äggen + gulan och sockret skummigt, blanda med de marinerade morötterna. Blanda upp vetemjölet med bakpulvret och den malda kanelen och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret och de hackade pecannötterna.

Philadelphiaglasyren:
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
skrapet från 1 vaniljstång
120 g socker
1 msk citronsaft

Vispa ihop till en smidig glasyr och toppa kakorna med det. Tycker man om kardemumma, så är det mycket gott att ha lite i morotssmeten.