Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kräftforskaren Ray McClains crawfish boil

Publicerat onsdag 30 augusti 2017 kl 10.38
Klassiska tillbehör är majs och potatis med rött skal. Svamp och vitlök är också vanligt. Kanin och träskråtta hör till ovanligheterna men är inte omöjligt.
Klassiska tillbehör är majs och potatis med rött skal. Svamp och vitlök är också vanligt. Kanin och träskråtta hör till ovanligheterna men är inte omöjligt. Foto: Nina Frogneborn

Ray McClain gör en torr kryddmix som han häller över de redan kokta kräftorna. Kräftor i Louisiana kokas på två sätt. Antingen kokas de i den kryddade buljongen (som i reportaget) eller så kryddas de redan kokta kräftorna efteråt.

På engelska:

Here is the recipe for our dry crawfish seasoning mix:
For every pound of salt, mix in 4 ounces of Cayenne Pepper, 2 ounces of Black Pepper, 1 ounce Chili Powder, and 1 ounce Coarse Garlic Powder. While this seasoning can be added to boiling water (to taste) for seasoning of corn and potatoes, etc., it is best to apply to crawfish immediately after cooking. We prefer to add crawfish to boiling water and allow the water to just come back to a boil minimally and remove the crawfish as they first begin to float. Transfer the hot crawfish to a box or large vessel and immediately coat the steaming crawfish with the seasoning mix (at the rate of one batch of recipe to approximately 50 pounds of live crawfish), cover and let the crawfish steam for about 10 minutes before consuming. It is important “NOT” to overcook the crawfish as this will make it difficult to remove the flesh from the shell. Bon Appétit!

1 pound är 454 g
1 ounce är 28 g

Översatt blir det:

Här är receptet på vår torra kräftkryddblandning:
För varje 454 g salt, blanda i 112 g cayennepeppar, 56 g svartpeppar, 28 g chilipulver, och 28 g grovt vitlökspulver.
Lägg kryddan i kokande vatten (efter smak) för att krydda t ex majs och potatis. Men för kräftor är det bäst att tillsätta kryddan direkt efter att de tillagats. Vi föredrar att lägga kräftor i kokande vatten och sedan låta vattnet koka upp igen, och därefter lyfta ut kräftorna när de flyter upp till ytan. Lägg de kokta kräftorna i en låda eller stort kärl och häll kryddblandningen över och blanda runt. Använd en mängd kryddblandning baserad på 454 g salt till 22,5 kg levande kräftor. Täck över och låt dra i cirka 10 minuter. Servera! Det är viktigt att INTE överkoka kräftorna eftersom det då blir svårt att ta bort skalet från köttet. Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".