Kräftor som kokas i kryddig buljong.
Kräftor som kokas i kryddig buljong. Foto: Nina Frogneborn

Crawfish boil Heta cajunkräftor

4–6 personer

4–5 kg kräftor. Gärna frysta som tinats och sköljts ordentligt
cirka 500 g potatis, borstad med skal
2–3 majskolvar i tredjedelar
600 g oskalad lök
2 halverade citroner
1 hel vitlök, kluven på mitten
3 lagerblad
1 msk salt
1 tsk socker
1 1/2 tsk gumbo filé
1 tsk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
10–12 liter vatten

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Tillsätt kryddor och potatis. När potatisen kokat i 10 minuter tillsätt majs, lök och citron.

Om kräftorna är kokade och smaksatta med dill, skölj av dem noga och låt ligga i kallt vatten en stund innan tillagningen.

Lägg i kräftorna på slutet, när potatisen börjar bli klar, så att kräftorna precis blir varma.

Lägg ut tidningar på ett långbord som tål tuffa tag – och häll ut kräftkoket på tidningarna.

Ät!

Det går bra att halvera receptet om man tycker att det blir för mycket.

Gumbo filé eller filé gumbo är ett pulver på malda löv från sassafrasträdet. Det tillför smak och reder en aning. Finns att köpa på nätet eller i välsorterade specialbutiker.

Receptet är hämtat ur den utmärkta boken Cajunköket av Annika Hallsvik, Steve Gillner och Leena Talvend (Norstedts förlag 1992).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".