Tomat-Chutney på gröna tomater

I Meny vecka 34

1 kg gröna tomater
250 g råsocker
1-2 msk honung
4-5 vitlöksklyftor
1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
2 tsk färsk riven ingefära
2 limefrukter (rivet skal och saft)
1½ dl vitvinsvinäger
½ tsk stött kardemumma
2 bitar hel kanel
ev. lite flytande pektin

Skär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna (förutom pektinet) i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer, det ska kännas så där härligt söt-surt och lätt pikant hett! Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin. Obs, tillhör ni de lyckliga som har kanelbasilika i trädgården, så koka gärna med lite av stjälkarna, ta sedan bort dem, men tillsätt gärna lite hackade blad. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor. Chutneyn passar till stekt kött och fisk men även till kraftiga ostar.