Katja Palmdahl, kock, krögare, kokboksförfattare som gillar pumpa.
Katja Palmdahl, kock, krögare, kokboksförfattare som gillar pumpa. Foto: Tomas Tengby

Katja Palmdahls pumpafavoriter

Katjas favoritpumpor är butternut och muskat. Butternut kan hon hyvla tunt och pickla några minuter i en lag.

Katjas pumparisotto

Rosta först pumpan mjuk i ugnen. Mosa den sedan och blanda ner i buljongen. Gör sedan en risotto på vanligt vis. Man kan också spara lite rostad pumpa att toppa risotton med vid servering. Lite hackad mandel är också gott på.


Katjas rostade pumpa med parmesan och ströbröd

Muskatpumpan brukar hon skala, kärna ur och dela ner i bitar och lägga på en ugnsplåt. Hon strör över rivet citronskal, färsk timjan och salvia och rikligt med riven parmesan. Hon strör också över brödsmulor.
Det kan också vara gott med hackade hasselnötter på.

Sedan rostas allt i ugnen på 175 grader i 20–25 minuter.
Innan det serveras pressar hon citronsaft över.


Katjas pumpapaj

Pajskalet görs på mördeg med rostade malda hasselnötter i. Skalet förgräddas i ugnen.
Pumpa rostar i ugnen och puréas sedan och blandas med creme fraiche och några ägg – krydda med t ex rivet citronskal eller kardemumma – och grädda allt. Servera med glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".