Pasta napoletana.
1 av 3
Pasta napoletana. Foto: Ulrika Ekblom
Den andra Food Pharmacy-boken, kokboken, som kom i höstas.
2 av 3
Den andra Food Pharmacy-boken, kokboken, som kom i höstas. Foto: Tomas Tengby
Barndomskompisarna Mia Clase och Lina Nertby bytte jobb och mat.
3 av 3
Barndomskompisarna Mia Clase och Lina Nertby bytte jobb och mat. Foto: Nina Frogneborn

Food Pharmacys Pasta Napoletana

4 portioner

1 vitlöksklyfta
2 stora tomater
6 soltorkade tomater
1 färsk dadel, urkärnad
1/2 dl kallpressad olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk pumpakärnor
1 näve färsk basilika
salt
nymalen svartpeppar

I Italien lagas pasta Napoletana med mycket kärlek och tålamod. I Food Pharmacys värld har vi obegränsat med kärlek men inget tålamod och framför allt pyttelite tid. Det enda vi egentligen har gemensamt med de italienska kockarna är att vi älskar tomatsås.

Skala och hacka vitlöken.

Lägg den i en mixer tillsammans med tomater, dadel, olja och vinäger. Mixa till en bitig sås. Lägg i pumpakärnor och basilika och pulsa ett par gånger. Smaka av med salt och peppar.

Värm upp till ljummen om du känner för det. Servera med valfri pasta eller gryn.

Quick tip!
I sinnevärlden serverar du tomatsåsen till vad du vill men i idévärlden blandar vi vår pastasås med strimlad zucchini.

Science for you
Värm upp den lätt före serveringen så att antioxidantinnehållet i tomaterna ökar.

Och!
Tänk på att inte skala zucchinin om du gör zucchinipasta – skalet innehåller bland annat vitamin K (viktigt för skelettet).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".