Två sallader med apelsin. Blodapelsin och oliver, samt vanlig apelsin och fänkål.
Två sallader med apelsin. Blodapelsin och oliver, samt vanlig apelsin och fänkål. Foto: Tomas Tengby

Sallad på blodapelsin och oliver

blodapelsiner eller vanliga apelsiner
svarta oliver, gärna italienska t ex smakrika små taggiasca eller grekiska kalamata eller kalamon
svartpeppar
olivolja
ev mynta
flingsalt

Skär skalet och det vita av apelsinerna. Skär sedan tunna skivor.

Blodapelsiner är praktiskt nog ofta kärnfria. Plocka annars bort kärnorna. Se till att ta vara på juicen också. Fördela skivorna på tallrikar. Fördela oliver. Häll över den sparade apelsinjuicen.

Dra några varv med svartpepparkvarnen.

Ringla över rikligt med olivolja. Det passar också att riva över några myntablad. Oliverna tillför sälta men om du vill kan du också strö över lite flingsalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".