Två sallader med apelsin. Blodapelsin och oliver, samt vanlig apelsin och fänkål.
Två sallader med apelsin. Blodapelsin och oliver, samt vanlig apelsin och fänkål. Foto: Tomas Tengby

Sallad på apelsiner och fänkål

några saftiga apelsiner
1 fänkål
ev 1 liten rödlök
ev rädisor
ev svarta oliver
ev färsk mynta
svartpeppar
flingsalt
olivolja

Skär bort stjälkarna, spara fänkålsdillen och ta bort ev fula yttre delar på fänkålen. Dela den mitt itu på längden och sedan en gång till så att du får kvartar. Skär bort så mycket du kan av den hårda roten längst in. Skär fänkålen i tunna skivor på längden, gärna på en mandolin. Lägg gärna de tunna skivorna i riktigt kallt vatten så krispar de till sig.

Om du vill ha rödlök, skala och skiva den tunt. Om du har rädisor, skiva också dem tunt.

Skär skalet och det vita av apelsinerna. Skär sedan tunna skivor. Plocka bort kärnorna. Ta vara på juicen. Fördela fänkål på tallrikar. Fördela sedan apelsinskivorna, ev rödlök, ev rädisor och ev oliver. Riv myntablad över om du vill. Häll över den sparade apelsinjuicen. Dra några varv med svartpepparkvarnen och smula över flingsalt. Ringla över rikligt med olivolja och dekorera med fänkålsdillen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".