Messmörrostade jordärtskockor

I Meny vecka 39 2005

500 g jordärtskockor
2 kvistar rosmarin
1 msk smör
1 msk messmör
1 msk citronsaft

Skala jordärtskockorna och lägg de i citronvatten. Koka upp slätt vatten och koka skockorna som färskpotatis d.v.s. nätt och jämt mjuka med lite stuns kvar. Häll av och spola dem i kallt vatten så kokningen stannar av. Låt dem rinna av ordentligt. Värm det vanliga smöret i en panna och lägg ner rosmarinkvisten, de krossade vitlöksklyftorna och jordärtskockorna. Låt alltsammans få lite färg. Plocka upp rosmarinen och vitlöksklyftorna och tillsätt messmöret. Stek jordärtskockorna tillsammans med messmöret tills de blir blanka och smöret lagt sig runt om skockorna. Servera till lammkött. Det ät gott med mandel till skockorna, rosta lite mandelspån och strö över de färdiga skockorna.

På det här viset kan man även tillaga svartrötter.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".