Matfrågan vecka 39

Vem är författaren?

Det började kärva ordentligt i ekonomin. Vi jagade kostnader med förstoringsglas. Och när man gör det är man sittande fågel för alla sorters skojare. Som när vi köpte storpack ”Familjeschampo” på lantbruksmässan, förmodlingen hade försäljaren helt enkelt hällt upp avfettningsmedel för traktorer i begagnade plastdunkar och bytt etikett. Vi såg ut som maskrosbollar i huvudet, håret sprakade när man kom i närheten av varann, ja herregud! Fast för det mesta hade vi inte ens råd att köpa storpack av saker och ting, vi levde ur hand i mun, i synnerhet i slutet av månaden. Det är dyrt att vara fattig! Ibland visste man inte om man skulle skratta eller gråta: jag kunde ha frysen full av älg och hemslaktat oxkött men inte pengar att köpa fiskpinnar för, som omväxling…

Fast visst hade vi alltid mejerivaror, potatis och kött, det gick ingen nöd på oss, även om jag ibland sände en vemodig tanke till mina gröna ungkarlsdagar när jag kunde fylla ett fat med exotiska frukter eller frossa i holländsk sparris. Och visst försökte jag odla grönsaker! Men jag tycktes ha mina gröna tummar mitt i handen.

Rätt svar på förra veckans fråga: Kajsa Ingemarsson.

Vinnare:
Ida Björnheden, Klövedal.
Margareta Davidsson, Svärdsjö.
Åsa och Fredrik Jonsson, Southhampton, England.
Elisabeth Hansson, Göteborg. 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 5 oktober.       
Adressen är meny@sr.se . Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".