Soki Chois snabbkombucha på grönt te

3 liter
1 + 1,8 liter kallt vatten
3 msk grönt te (alt. 6 tepåsar)
1 1⁄2 dl råsocker
2 dl kombucha (startvätska)
1 SCOBY

För att brygga kombucha behövs så kallad SCOBY och riktigt sur startvätska. SCOBY står för "Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast". SCOBY kallas lite slarvigt för kombuchasvamp, men är inte en svamp, utan en tjock matta främst bestående av fibern cellulosa, som stimulerar och göder miljoner bakterier i kombuchan. Startvätska är en mogen kombuchavätska, som tillsammans med SCOBY kickar igång fermenteringen av teet. Första gången du brygger kombucha är det klokt att beställa SCOBY och startvätska (SCOBY ligger alltid i startvätskan) på nätet. Var noggrann med att beställningen innehåller färsk SCOBY (absolut inte torkad eller fryst) och minst två deciliter riktigt sur startvätska. Sammansättningen av bakterier och jästarter varierar mellan olika SCOBY. Ett smidigt alternativ är att du får SCOBY och startvätska från någon bekant, som redan brygger kombucha. Efter din första bryggning behöver du aldrig mer skaffa SCOBY och startvätska. Kontinuerlig bryggning av kombucha genererar nämligen massa ny SCOBY och startvätska, som du kan dela med dig av till andra.
Socker behövs för att mata kombuchakulturen, annars dör den. Sockret omvandlas sedan till organiska syror och andra nyttiga ämnen över tiden.

Gör så här:

1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i teet, tillsätt sockret och rör om. Låt dra i 10 minuter.

2. Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna. Häll i resterande 1,8 liter vatten. Häll över i en ren glasbehållare.

3. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBY:n. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).

4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar såsom du vill ha den. Förvara se- dan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Smaksatt kombucha
Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter grundbryggningen med valfri färskpressad juice (1 del juice + 4 delar kombucha) eller frukt och bär (1 del frukt och bär + 4 delar kombucha). Det är viktigt att juicen inte innehåller några konserveringsmedel eller andra tillsatser. Innan du smaksätter din kombucha är det viktigt att du häller av cirka 10 procent (3–4 dl) av den naturella kombuchan och förvarar denna i en ren glasburk med ett fastspänt tygstycke som lock. Denna kan du använda som startvätska nästa gång du brygger kombucha.

Gör så här:

Tillsätt önskad smaksättning i rena flaskor och fyll sedan på med kombucha ända upp till kanten. Låt flaskorna stå väl förslutna i rumstemperatur i 2–4 dagar, för att bygga upp en naturlig kolsyra (efterfermentering). Sätt in flaskorna i kylen och njut vid behov. Håller i minst 1 månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista