Sandras jordnötssoppa eller -gryta

ca 1 kg kyckling
1 stor gul lök
1/2-1 vitlökshuvud
1 cm ingefära
2 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning
1 kartong/burk krossad tomat
salt
paprikapulver
1-2 habanerochili för stark hetta (om man vill)
2/3 av en burk jordnötssmör
ca 8 dl vatten

Hacka lök, vitlök och ingefära och lägg i en kastrull med kycklingen (styckad i bitar). Häll salt på och ca 2 dl vatten och sätt lock på. Låt det puttra på medelvärme i ca 10-15 minuter, rör om då och då.

Ta ut alla kycklingbitar och lägg på ett fat.

Häll krossade tomater i kastrullen och mixa allt i kastrullen till en slät röra. När det är färdigmixat är det dags att hälla i jordnötssmör.

Höj värmen till medelhög och rör gradvis i vatten, häll i tomatpurén, kycklingbuljong och kryddor enligt smak (paprikapulver, chili, cayennepeppar/chiliflingor). Fortsätt hälla i vatten tills konsistensen är lite rinnigare än vad du önskar (den kommer tjockna lite).

Låt soppan puttra, lägg då försiktigt i kycklingbitarna igen och låt soppan puttra på låg värme så länge som möjligt, gärna 40-60 minuter eller mer. Rör om då och då och smaka av om mer salt, buljong eller andra kryddor behövs.

För vegetariskt alternativ kan man byta ut kycklingen mot sötpotatis som man skär i bitar och lägger i de sista 15 minuterna, samt byt ut kycklingbuljong mot grönsaksbuljong.

Fufu-bollarna görs från en mix. Samis "snabbbröd" gör av kassavagryn och hett vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista