Kyckling med 40 vitlöksklyftor

I Meny vecka 43 2005

8 kycklinglår
40 vitlöksklyftor
3 själkar blekselleri
1 bunt persilja
salt och peppar
1 knivspets malen muskotnöt
1 tsk torkad dragon
2 dl vittvin
1 msk vitvinsvinäger
2 dl kraftig hönsbuljong
ev. en skvätt pernod eller 3 stjärnanis
3 skållade tomater
olivolja

Skär bleksellerin i strimlor, hacka persiljan och skala vitlöksklyftorna.
Pensla kycklinglåren med olivolja, salta och peppra.
Varva kycklingen med sellerin, persiljan och vitlöksklyftorna i en järn- eller blötlagd romergryta, strö över muskotnöten och dragonen. Häll på det vita vinet, vinägern och buljongen. Hacka tomaterna grovt och lägg överst, har ni pernod hemma, så skvätta över lite eller strö i några stjärnanis, lägg på locket och ställ in i ugnen 200° i ca  30-40 minuter.
Öppna locket och njut, rör runt. Nu har vitlökarna blivit mjuka som smör och har förenat sig med resten av ingredienserna till en av de mest berömda kycklingrätterna från Frankrike. Strö över lite hackad persilja. Lite fint rivet citronskal passar även här.
Servera pasta, ris eller en nybakad baguette därtill.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".