Nypongulasch

400 g högrev/ryggbiff/grytbitar
olja till stekning
2 gula lökar
2 – 3 röda paprikor
1 chili
en nypa nypon
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk rostad kummin
1-2 msk paprikapulver
3 msk kalvfond eller 1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl rött vin
3 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
garnera med färsk timjan eller persilja

2 dl creme fraiche
nyponketchup efter smak

Tärna köttet i ca 2-3 cm stora bitar.

Bryn köttet i olja i en gryta.

Skala löken och skär den och paprikan i grova bitar.

Kärna ur och finhacka chilin.

Skölj nyponen och dela dem i halvor. Kärna ur dem och skölj dem ytterligare en
gång.

När köttet fått fin färg tillsätts lök, vitlök, chili och tomatpuré.

Stek på svag värme tills löken är genomskinlig.

Tillsätt paprikan och nyponen och stek i ca 5 minuter till utan omrörning.

När paprikan börjat få lite färg, tillsätt rostad kummin, paprikapulver, kalvfond/köttbuljong, krossade tomater, vatten och ev en skvätt rött vin.

Låt nu allt detta sjuda under lock i ca 1 timme.

Smaka av med salt och peppar och servera vid sidan om en skål med creme fraiche blandat med ev nyponketchup.

Toppa ev gulaschen med lite färsk timjan.