Ostkaka

Vinnarens ostkaka SM i ostkaka 2005

I Meny vecka 46 2005

10 l standardmjölk
10 ägg
10 msk vetemjöl
1 l vispgrädde
3 dl socker
10 sötmandel (skållad och mald)
5 bittermandlar
2 msk ostlöpe

Mjölken värms till 30-35º. Vispa i mjölet i ca 1 liter mjölk innan den tillsätts till den övriga mjölken. Tillsätt löpen. Låt mjölken stelna. Rör så att ostmassan delar sig. Lägg upp ostmassan på duk för avrinning. Ostmassan blandas med ägg, grädde, socker och mandel. Sätt in i ugnen på 175º, tills den fått fin färg, ca 1 timme (kan variera beroende på formens storlek). Observera att mjölkens kvalité avgör mängden ostmassa, man får tillsätta de övriga ingredienserna efter smak och konsistens. Jag har här angivit grundmängden. Det kan alltså gå åt mer grädde eller mandel, det får man avgöra själv genom provsmakning. Detta recept är lagom till ungefär 4 liter ostkakssmet.

Caroline Åkerström, Skillingaryd 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".