Matfrågan vecka 46

Vem är författaren?

Om vi tänker oss en dragen linje dragen från en punkt på bordskanten upp till diagonalernas skärningspunkt, så finna vi, att, denna linje genomlöpte följande assietter: saltköttets, tungans, rökta laxens, gåsleverns, hummerns, räkornas, rädisornas, kaviarns, ansjovisens, gåsbröstets, pressgurkans, ättiksströmmingens, laxaladåbens, sardellens och fårfiolens! I vanliga fall låg smöret som gamla bortkastade skosulor på sin assiett, men nu liknade smörassietten en nykrusad fröken och satt på näsduk med persilja vid öronen som en annan julgris, fast det var mitt i sommaren. Och bröderna visade, hur djupt den gamla Babelstornstanken är rotad i människosinnet, ty ett sådant bygge måste springa fram ur djupa anor.
Dock – smörgåsbordet vike för brännvinsbordet, som materien viker för den ande, vilken skänker den samma liv, rörelse och behag.
Smalt men avlångt och bländvitt uppbar detta bord flaskor, innehållande först och främst vanligt simpelt renat brännvin, men strax efteråt visade den ädla akvaviten sin kristalliska glans, och vidare kommo det doftande kummin, det jordtyngda sädes, det livliga, söta pomerans och det lustiga, snart förbrunna danska kornet. Men ensamt i en mörk, fyrkantig och allvarligt sluten butelj bidade den holländska genevern Speldosans, Erik Nordhammares och konsul Smerlings erfarna och manliga törst. Läsare, du må betänka, att nu skulle ju ett mysterium äga rum, nämligen att smörgåsbordet och stora bordet skulle förvandlas till liv och anda.
Den tomma magen skulle först grundas med assietterna lättare innehåll, själva foten skulle därigenom muras, och brännvinet skulle väcka källarvåningens andar till liv.                     

Rätt svar på förra veckans fråga: Klas Östergren.

Vinnare:
Mats Eltebo Cederqvist, Södertälje
Sören Brobeck, Karlskoga
Peggy Axelson, Karlstad
Stina Malmberg, Göteborg 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 23 november        
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".