Russin- och fläskfärsfyllda röda äpplen

I Meny vecka 46 2005

ca 12 små röda äpplen
400 g mager fläskfärs
1 mindre gul lök
½ dl sultanrussin
1 ägg + 1 äggula
2 skivor kantskuret franskbröd
1 dl mjölk
1 msk mager kesella
½ tsk malen kanel
1 knivspets mald kryddnejlika
1 tsk muskovadosocker
salt och peppar
150 g brie eller camembert
3 msk rostade hasselnötter  

Skär av toppen på äpplena och gröp ur dem så gott det går. Droppa över lite citronsaft så de inte blir bruna. 

Till färsen:
Skär franskbrödet i tärningar och lägg dem i mjölk. Skala och finhacka löken. Blanda ihop fläskfärsen med den hackade löken, ägg + gulan, salt och peppar, kanel, nejlika, russin, det urkramade franskbrödet samt kesella och sist muskovadosocker. Arbeta raskt ihop till en pikant och smidig smet. Sätt äpplena på ett smort ugnssäkert fat, häll ev. lite äppelcider runt om och baka dem i 175° i ca 20 minuter. Baktiden beror på äpplenas storlek. Tag ut äpplena och lägg en skiva brie eller camembert på toppen samt strö rostade hasselnötter runt om. OBS. Kesellan gör färsen smidig och ersätter den feta grädden. Servera som glöggtapas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".