Lutfisk med vit sås

I Meny vecka 50

4-6 port
1½-2 kg lutfisk 

Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.
Kokning av lutfisk i ugn:
Värm ugnen till 200º. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminium. Koka i ugnen ca 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen. 

Vit sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
1-1½ kryddmått vitpeppar
100 g smör

Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör ned mjölet, tillsätt mjölken och grädden. Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter. Vispa då och då. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 g smör. Detta kallas för att blanka såsen. Strax förre serveringen mixas såsen så att den blir luftig. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som i Bohuslän och i Norge.

Att servera till: Julmust, Sauternes eller enkel röd Bordeaux med övervägande Cabernet Sauvignon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".