Kokoskyckling från Kenya

I Meny vecka 02

4 port

4 kycklingklubbor
2 msk olja
1 gul lök
½ liten röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 tsk ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
rivet skal av en ½ citron
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
ev. lite vatten
2 msk riven kokos

Du behöver kniv, skärbräda, måttsats, vitlökspress, stor stekpanna med höga kanter och lock, liten stekpanna, stekspade, skål.

Tvätta citronen i varmt vatten och torka den. Dela löken och ta bort det yttersta pappriga skalet. Hacka löken i så små bitar du kan. Skär längs med pepparfrukten så att den öppnar sig. Ta bort de små vita fröna under rinnande vatten eller sätt ena handen i en plastpåse (om du inte råkar ha plasthandskar hemma!) Ta med fingrarna bort de vita fröna i plastpåsen. Lägg dem direkt i papperskorgen. Vänd försiktigt av påsen och släng den med. Häll olja i den större stekpannan och sätt den på medelsvag värme. Lägg i kycklingbitarna när oljan har blivit varm och stek dem i ungefär 3 minuter på varje sida, de behöver inte bli genomstekta. Lägg dem åt sidan i en skål. Lägg i en ny klick smör i pannan, lägg i lökhacket och pressa i vitlöksklyftan. Stek i 3-4 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig. Lägg i ingefära, curry, salt och socker och rör om. Riv sedan ner citronskal, ta i tomatpuré och kokosmjölk. Rör om ordentligt så att allt blandas. Lägg i kycklingen. Lägg på locket och låt grytan koka i 30 minuter. Den ska bara bubbla lite annars är det för varmt. Lägg under tiden den rivna kokosen i den mindre stekpannan (utan smör eller olja). Sätt den på medelstark värme och rör om hela tiden, när kokosen blivit lite ljusbrun är den klar. Lägg upp kycklingen, strö över den rivna kokosen och servera med ris.    


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".