Johanna Westman

Matig äppelgratäng med tak av maräng

Pösig och vacker med gyllenbrun skorpa, fluffigt inre och söta äpplen…
Johanna Westman

6-8 port

5 äpplen
1 dl vatten
½ dl strösocker eller farinsocker
kanelstång
vaniljstång
och/eller 5 kardemummakapslar
3 äggvitor
1 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker

Du behöver:
Kniv, skärbräda, kastrull, ugnsfast pajform, bunke, elvisp och slickepott.

Skala och dela äpplena i klyftor. Låt vatten och socker koka upp i en medelstor kastrull. Lägg gärna i en kanelstång, en uppslitsad vaniljstång och/eller några kardemummakapslar. Lägg i äppelklyftorna och låt de koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Sätt ugnen på 150º. Lyft ur äpplena ur sockerlagen och lägg upp dem i en pajform. Knäck äggen och dela gulor från vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret och vaniljsockret. Klicka marängsmeten över frukten och sätt in den i ugnen i 15 minuter eller tills den fått fin gyllenbrun färg. 

I Meny vecka 2 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".