Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 2

Publicerat torsdag 2 februari 2006 kl 15.30

Vem är författaren?

En dag kom matlagaren i TV med något alldeles nytt. Han vred sin yviga mustasch, smålog mot tittarna och sa:

”Idag, mitt herrskap, hade jag tänkt att vi skulle laga till något alldeles extra, nämligen Pressanka. Ja, det är inte någon vanlig anka. Den kräver stor omsorg och den måste tillagas efter ett speciellt recept. Det finns mycket gamla sådana, men låt oss hålla oss till vad som är nytt och omtyckt.

Till att börja med behöver vi en stor och rymlig samvetsgryta och den skrubbar vi ren så gott det går. Den har blivit litet skamfilad under årens lopp – efter allt vad den har kokat ihop – men för det här ändamålet passar den charmant.

Och här har vi nu alla ingredienserna till en verkligt förnämlig pressanka:

Sedan grytan blivit väl insmord med matnyttig olja öser vi på med en lagom skvätt lösa rykten, hämtade ur säker källa. Så där. Vi kan förresten ta en skvätt till. Lösa rykten kan man aldrig få nog av när man ska laga till såna här ankor. De ska så att säga lägga grunden till det hela.     

Rätt svar på förra veckans fråga: Magnus Utvik.

Vinnare:
Birgitta Ingman, Umeå
Mia Bliselius, Bjärred
Ingmarie Malmström
Kerstin Thorning, Eskilstuna


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 18 januari.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".