Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rotselleri, vanilj och pilgrimsmussla med äppelvinägrett

I Meny vecka 03 2006

4port

Pure:
200 g rotselleri i 2 cm stora bitar
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl hönsbuljong
½ vaniljstång
salt  

Koka upp grädde, mjölk och buljong med lite salt. Tillsätt vanilj och rotselleri, koka tills det är mjukt, sila av och spara vätskan. Mixa selleri och en liten bit av vaniljen till en slät crème, smaka av med salt.

Rostad rotselleri med Karl-Johansvamp:
100 g rotselleri i 1x1cm tärningar
4 Karl-Johansvampar i kvartar eller halvor
olivolja och smör till stekning

Stek sellerin i olja tills den börjar ta lite färg. Tillsätt smör samt svamp och stek tills allt har fin färg och sellerin är färdig. Krydda med salt och peppar. 

Sellerilock:
Tunt hyvlad selleri kokas hastigt i saltat vatten och kyls ned i kallt vatten. 

Äppelvinägrett:
1 äpple, Granny Smith, fint tärnat
1 bananschalottenlök, finhackad
2 msk vit, vitvinsvinäger
1 liten bit kanelstång
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk olivolja
salt och peppar 

Koka upp vinäger, äpple och lök. Dra av från värmen, tillsätt oljorna och smaka av med salt och peppar.

Sotade pilgrimsmusslor:
12 pilgrimsmusslor
salt
olja

Hetta upp en gjutjärnspanna tills den är glödgad. Pensla musslorna tunt med olja och krydda med salt. Sota dem sedan i pannan, låt dem få en lätt svart ton, men ej för svarta då blir de beska. 

Selleri och vaniljskum:
Den sparade vätskan spädes ev. med lite mjölk om den är för kraftig. Smaka av med salt och peppar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".