Räkspäckade potatisbullar

I Meny vecka 03 2006

500 g potatis (mjölig sort)
2 msk smör
2 äggulor
50 g riven ost (typ grevé)
2 msk finhackad persilja och dill
3 salladslökar (finskurna) el 1 bit purjolök
350 g skalade räkor (hackade)
1-2 msk vetemjöl
salt och nymalen vitpeppar 

Att panera med:
vetemjöl
1-2 ägg (lätt uppvispade)
brödsmulor (gärna färska) eller ännu hellre pancomjöl (asiatisk ströbröd) 

Skala och koka potatisen, häll av vattnet och låt ånga av ordentligt, så att de inte är för blöta. Pressa potatisen och låt dem sedan svalna lite.
Fräs salladslöken i smöret tills de faller ihop men bryn dem inte.
Blanda den avsvalnade pressade potatisen med äggulorna, osten, persilja och dill samt den frästa salladslöken. Smaka av med salt och peppar och rör slutligen ner de hackade räkorna och bind upp med  vetemjöl. Skulle smeten kännas blöt, så tillsätt lite mera mjöl. Forma små bullar av smeten, doppa gärna händerna i vetemjöl. Tag fram ingredienserna till paneringen och doppa  bullarna först i vetemjöl, sedan i det uppvispade ägget och slutligen i brödsmulorna. Stek bullarna gyllene i rikligt med olja, eller fritera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".