Pasta med rödbetor, pepparrot, varmrökt lax och smörstekt salvia

I Meny vecka 03 2006

400-500 g varmrökt lax (skinn och ben borttagna)
4 färska rödbetor
0,5-1 dl äppeljuice (utspädd)
2 Ingrid Marieäpplen
3 msk rapsolja
1 tsk malen koriander
1 tsk stött fänkålsfrö
salt och nymalen svartpeppar
2 paket färsk pasta, fjärilar eller hattar
1 bunt gräslök
3 cm färsk pepparrot
1,5 dl lättcreme fraiche
1,5 dl grönsaksbuljong 

Smörbrynt salvia:
2-3 msk smör
2 krukor salvia från kryddhyllan (avklippt)

Skala rödbetorna och äpplena, skär dem sedan först i skivor och sedan i tunna stavar.
Rosta koriander och fänkålsfrö i rapsoljan tills det doftar gott. Sänk värmen något och tillsätt först rödbetsstavarna, stek dem utan att de får för mycket färg i ca 5 minuter. Tillsätt sedan äppelstavarna och fräs 2 minuter till. Häll på äppeljuicen och låt det puttra i ca 5 minuter, salta och peppra, drar av och håll varmt. Skala och riv pepparroten och skär gräslöken i fina ringar.
Rör ihop créme fraiche, grönsaksbuljong, pepparrot och gräslök samt lite salt och peppar. Koka pastan al’dente. Låt smöret bli nötbrun och strö i salvian, det knastrar lite. Drar av när salvian börjar få färg, men den får inte bli brun.
Blanda samman den varma nykokta pastan med crémefraicheblandningen.
Lägg lite av pastan på tallriken, lägg sedan lite av rödbetsröran i mitten. Bryt söner den varmrökta laxen och placera på rödbetsröran, avsluta sedan med den smörbrynta salvian  och ev. mera riven pepparrot och gräslök. Några varv med pepparkvarnen och  njut av denna härliga vinterpastan.  

Den här pastan är mycket god  som den är, utan lax, men ta då gärna lite feta- eller getost och rostade hasselnötter och smula över.  Den smörbrynta salvian matchar bra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".