Chokladpannacotta

I Meny vecka 03 2006

1 blad gelatine
5 dl grädde
2 msk strösocker
1 kanelstång, 1 stjärnanis, ½ tsk stött kardemumma, 1 liten
nypa malen muskotnöt
1 delad vaniljstång
200 g mörk choklad med hög kakaohalt (70%) 

Häll grädden i en gryta och tillsätt alla kryddor och sockret. Koka upp och drar av, låt det hela dra med ett lock över i ca 20 minuter och sila sedan av.
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm upp den kryddiga grädden igen och häll den över den hackade chokladen. Rör om, tills chokladen har smält och det blivit en homogen chokladsmet. Värm 2 msk brun rom  i en liten gryta. Tag upp gelatinbladen ur vattnet och smält i den varma rommen. Häll detta i den ännu varma chokladsmeten och rör om ordentligt. Häll upp i fina portionsformar och låt stelna i minst 3 timmar i kylskåpet. Tag ut panna cottan lite innan den ska serveras, så den inte är kylskåpskall.
Droppa gärna lite av romcoulisen på varje panna cotta och servera med en exotisk fruktcocktail.

Exotisk fruktcocktail:
exotiska frukter efter eget val
fint rivet skal från 1 limefrukt
1-2 msk fint strimlad mynta el citronmeliss
lite av romcoulisen 

Skala, kärna ur och tärna frukterna. Blanda med limeskal, mynta och romcoulis efter tycke. Låt stå och marinera en liten stund. Servera till choklad panna cottan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".