Matfrågan vecka 4

Vem är författaren?

Två och en halv timme senare återvänder vi till Ensios gård med två små svarta tryfflar och fyra vita varav den ena är stor som en pingisboll. Vi skrubbar våra märkesstövlar men de blir aldrig vad de en gång var, den grå leran sitter som berget upp till knäna. Ensio tänder en brasa i den lilla restaurangen som ser ut som ett matrum hos en italiensk gammal släkting. Två bord byggs om till ett långt stort och det vackra mahognyskåpet öppnas för oss att själva välja vin ur. Ensios fru står i köket och lagar vår middag. Jag kommer aldrig att glömma den. Först Lardo. Det vita grisfettet som legat med salt och kryddor i ekfat och som när man blandar det med en bit bröd i munnen får ögonen att tåras av lycka. Sedan en sallad på selleri, valnötter, russin och ost. Efter det en grillad paprika med tonfisksås och till det en råbiff som inte malts utan hackats omsorgsfullt med kniv. Efter det två perfekt stekta ägg med färsk riven tryffel.

Han följde med Donald hem en helg och kom till ett stort hus fullt av familj och vänner. Två äldre bröder, två yngre systrar, en munter och högljudd skara. Modern och fadern grälade om allting, fast det i det här hemmet kallades att diskutera.

Rätt svar på förra veckans fråga: Niklas Rådström. 

Vinnare:
Katarina Eliason, Västerås.
Barbro Carlsson, Gävle.
Eivor Bergström, Uppsala.
Oddbjörn Hedin, Gävle.


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 1 februari.         
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".