Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

FEBRUARIVINER 2006

Publicerat torsdag 2 februari 2006 kl 08.40

Asien har med sitt nyväckta vinintresse blivit en intressant marknad för exportinriktade vinproducenter. Men efterfrågan har också lett till att man börjat med egen produktion, och i gamla vinodlingsområden som exempelvis i västligaste Kina, återplanteras nu vingårdar som fanns på Jesu tid. Det är främst i Kina och Indien som odlingarna har börjat få ordentlig volym, och vinerna möter ett ökande intresse från omvärlden.
Men vad är det då för typ av vin som passar till asiatiska mat? Frågar vi vår vinprovare Karsten Thurfjell. Han har gått igenom februari månads nya viner som anländer på måndag:


Ja det kommer faktiskt ett indiskt vin den här månaden, ett rött, Sula Vineyards Shiraz från Nasik, 20 mil nordost om Bombay, och jag vet inte om jag kan rekommendera nyfikna till inköp, för dom ekfat som vinet lagrats på ”en kortare tid” måste ha varit begagnade whiskyfat. Jag har aldrig tidigare stött på ett vin som har en så distinkt doft och smak av maltwhisky. Indien är enligt uppgift världens största whiskymarknad, med stor inhemsk produktion, så det kan ha blivit några fat över någonstans. Men för den som älskar rök, torv och tjära i sitt vin, så kan Sula Vineyards Shiraz vara ett alternativ för 85 kronor, numret 98050. Mat till? Kanske nåt grillat med rökig chipotlekryddning skulle passa?

Annars är nog en bra tumregel när man vill dricka vin till asiatisk mat, att snegla på Australien. Där äts det asiatiskt, och där görs vinerna i en mjuk och generöst fruktig stil som passar bra till dom flesta kombinationer. Kanske är den väldiga kryddighet man ibland möter i australiska viner en bra match för lite starkare mat. Och bäst allroundegenskaper har dom vita – garvsyran i röda viner ställer ibland till problem, inte minst när kryddningarna är heta.
En vit australier alltså som Richard Hamilton Rousanne Marsanne Viognier 2005 från McLaren Vale, en melontonad blandning av Rhônedruvor med lite balsamiska drag som skulle passa utmärkt till asiatiskt anstrukna sallader. 89 kronor och nummer 98059 för Richard Hamilton.
Viognier är nu en riktig modedruva som blandas i det mesta, med sina behagliga, lite feta viol- och aprikostoner. Argentinska Trapiche Viognier Chardonnay 2005 går i samma lättillgängliga melonstil med aningen aprikoskrydda, perfekt till asiatiska kyckling- eller skaldjursrätter. 65 kronor för Trapiche Viognier Chardonnay med nummer 98103. Det här kommer också i rejäl mängd, 36 000 flaskor, medan många partier är mycket små, februarivinerna är ju s k ”tillfälliga lanseringar”.
Asienvänlig är också italienska Colle dei Venti Pecorino 2004, en citrus- och äppelfrisk men också plommonfet druvsort från Abruzzerna som jag hade gissat kom från Alsace. För här har vi samma generositet, där apelsintonerna gör att fisk och skaldjur kanske passar bäst på fatet. 79 kronor för Colle dei Venti Pecorino, och numret är 98214. 10 000 flaskor.
Men vad man oftast stöter på i asiatiska matparadis som Singapore eller Hongkong är förstås chardonnay. Och den här månaden har vi exempelvis ett par sydafrikaner:
Rietvallei Natural Chardonnay Unwooded 2005, som är just detta, helt utan eklagring, med frisk nötig citrustonad frukt. Ren och snygg för 79 kronor och nummer 98194.
Rejält med ek får man i stället i Jordan Chardonnay 2004. Det är en pålitlig återkommare, med både friska syror, plommongul frukt och smöriga ektoner med viss elegans för 99 kronor. Numret är 98194, och någon kryddigt wokad fisk till Jordan Chardonnay vore inte dumt.
Det kan jag också tänka mig till chilenska Valdivieso Reserve Chardonnay Viognier 2005, ja, där har vi lite viognier igen, och det är verkligen gott med lite violaprikos ovanpå den tropiska frukten. 119 kronor för Valdivieso Reserve Chardonnay Viognier, med nummer 98004.
Är kryddningen snällare kanske en chardonnay i klassisk vit Bourgognetappning kan passa, och det har vi med Rémi Jobards Bourgogne Blanc 2002, ett fantastiskt stilprov på vad odlarna menar med ”terroir”, vinets avspegling av vingårdens jordmån och mikroklimat. Distinkta mineraler i denna Bourgogne Blanc, faktiskt billigt för 168 kronor – numret 98100 – men bara 960 flaskor.

Har vi syrliga eller sötsura drag i maten drar det gärna åt Riesling, och det har världen upptäckt, med ökande popularitet för druvsorternas ”Duktiga Annika”, som nu inte bara omhuldas av oss vinskribenter.
Österrikiska Mantlerhof Riesling Kremstal Terrassen 2004 har underbara mandarintoner i doften och blommig men torr smak, som passar bäst i syrligare Asiensammanhang. 89 kronor har vi där, och nummer 98151.
För sötsura rätter går det bra med mer sötma, och oförvägna kan försöka hitta någon i raden av halvtorra tyska rieslingar som kommer från några av landets främsta producenter – från Mosels Dr Pauly-Bergweiler för 99 kronor, upp till Keller i Rheinhessen, kanske Tysklands bäste odlare just nu, och hans Dahlsheimer Hubacker Riesling Spätlese 2004 för 199 kronor.
Med så mycket restsötma brukar jag mest tänka på försommarens bersålägen, men faktum är att det händer kul saker när man matchar den mot sötsurt – eller till och med japanskt sursalt – då blir det dramatiskt i munnen.
Jaha – nu blev det inte plats för några rödviner. Det kommer givetvis massor av bra såna också, från Corte Giaras Corvina för 59 till hela familjen Spinetta från Piemonte för ända upp till 750. Men dom finns på hemsidan, och Piemonte återkommer jag till inför OS i Turin.

Vita torra
98103 Trapiche Viognier Chardonnay 2005, Argentina 65:-
98214 Colle dei Venti Pecorino, 2004, Terre di Chieti, Italien 79:-
98194 Rietvallei Natural Chardonnay Unwooded 2005, Sydafrika 79:-
98151 Mantlerhof Riesling Kremstal Terrassen 2004, Österrike 89:-
98059 Richard Hamilton Rousanne Marsanne Viognier 2005, Australien 89:-
98194 Jordan Chardonnay 2004, Stellenbosch, Sydafrika 99:-
98004 Valdivieso Reserve Chardonnay Viognier 2005, Chile 119:-
98100 Bourgogne Blanc 2002 (Rémi Jobard), Frankrike 168:-

Vitt halvtorrt
98417 Dr Pauly-Bergweiler Ürziger Würzgarten Riesl. Spätl. 1994, Tyskl. 99:-
98217 Keller Dahlsheimer Hubacker Riesling Spätlese 2004, Tyskland 199:-

Rött

98203 Corte Giara Corvina 2004, Venetien, Italien 59:-
98256 Trasluz Monastrell Syrah 2004, Alicande, Spanien 74:-
98050 Sula Vineyards Shiraz 2005, Nashik, Indien 85:-
98132 Fairview Pinotage Viognier 2005, Paarl, Sydafrika 89:-
98135 Tabalí Carmenère Reserva 2003, Chile 89:-
98202 Pier delle Vigne 2000, Murgia, Italien 99:-
98047 William Cole Columb. Cabernet Sauvignon Carmenère 2004, Chile 109:-
99926 Zisola 2004 (Mazzei), Sicilien, Italien 114:-
98239 Borges Reserva 2000, Douro, Portugal 119:-
98167 Torres Cordillera 2001, Curicó, Chile 125:-
98000 Altos Las Hormigas Reserva Malbec 2004, Mendoza, Argentina 149:-
98290 Trapiche Malbec Vinã Pedro Gonzalez 2003, Mendoza, Argentina 179:-
99851 Barbera d’Asti Cà di Pian 2003 (La Spinetta), Piemonte, Italien 185:-

Starkvin
98502 Torres Moscatel Oro, Spanien 50cl 89:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".