Spenatlasagne

I Meny vecka 5 2006

6 port

Spenatfyllning:
1 kg fryst hackad spenat
smör
2 vitlöksklyftor
1 stort pkt keso
2 äggulor
rivet skal av en citron
lite muskot
riven cheddar, så mycket man vill
vit sås med lite dijonsenap i el. senapsfrön
lasagneplattor 

Tina spenaten och krama ur all vätska. Blanda spenaten med riven ost, vitlök, som först fått fräsa i lite smör eller olivolja, keso (nästan ett helt pkt), rivet citronskal, äggulor, riven muskot, salt (örtsalt är bättre än vanligt salt) och peppar. Vill man ha lite hetta kan man tillsätta chilipulver och mer dijonsenap. Häll spenatfyllning i botten och sedan sås. Lägg på lasagneplattor, fortsätt så och sluta med ett lager sås. Sätt in i ugnen på 200º, efter en ½ timme lägger man på rikligt med ost och låter lasagnen bli brun och fin. Låt den vila 15 minuter innan den serveras. Servera sallad och ett gott vin eller bordsvatten till. Glöm inte att tända ett ljus!  

Vegetarisk pastasås:

4 port

I detta recept är alla ingredienser på en höft, man får smaka sig fram. Fräs röd och gul hackad paprika, plus champinjoner delade i kvartar, i lite olivolja. Ta en annan stekpanna och fräs hackad lök och vitlök i olivolja. Tillsätt två burkar krossade tomater, tomatpuré, lite vitt eller rött vin, vatten och grönsaksbuljongtärning. Ta i basilika, torkad eller färsk oregano, lite chilipulver och en matsked honung. Lägg grönsakerna i såsen och smaka av. Vill man ha grönt i så klipper man i persilja. Detta kan man servera med svarta kalamataoliver och en bit fetaost, eller som den är med bara riven parmesan till pastan.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".