Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fiskgryta från Sri Lanka

Publicerat fredag 3 februari 2006 kl 11.05

I Meny vecka 5 2006

På Sri Lanka äter man mycket mat, berättar Asoka Janz från Falun. Minst två rätter i varje måltid ska det vara, och mycket ris till. Men maten är inte lika stark som i Indien trots att det innehåller mycket kryddor.  

Fiskgryta:
en medelstor fisk, gärna regnbåge
vitlök (rejält)
3-5 torkade tamarindfrukter (tamarind finns också som extrakt på flaska)
ca 2 kanelstänger
gurkmeja
chilipeppar
torkad mald koriander
salt
(buljongtärning)
vatten (det ska nätt och jämt täcka fisken)
 

Skär regnbågen tvärs över i ca 6-7 cm stora bitar (även huvudet, det ger extra smak). Tillsätt grovhackad vitlök, tamarind, kanel (hela stänger) gurkmeja, chilipeppar, koriander, salt och eventuellt lite buljongtärning. Häll vatten över ungefär upp till två tredjedelar av fisken. Låt grytan koka upp på högsta värme, dra ner och låt puttra på lägsta värmen i ca 4 minuter.

Rödbetsgryta:
färska rödbetor
små röda linser (behöver ej blötläggas)
gurkmeja
grön färsk chili
salt
färsk ingefära
koriander
kokosmjölk
vitlök
lök 

Strimla rödbetorna ganska fint och lägg i en kastrull. Tillsätt linser, chili, gurkmeja, koriander, och salt. Låt koka upp på högsta värmen men dra genast ner till lägsta. Låt koka någon minut. Skär löken i fina skivor, hacka vitlök och blanda i tillsammans med kokosmjölken. Salta och låt puttra en liten stund. Servera rätterna tillsammans och med ris.

Ristips: Skölj riset ordentligt innan du kokar det, så får du ett fluffigt ris som inte klibbar. Själv låter Asoka riset ligga i kastrullen medan vattnet kokar upp. Asoka använder aldrig klocka, hon känner när riset är klart genom att klämma det mellan fingrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".