Matfrågan vecka 10

Vem är författaren?

Det bjöds således till middag. Gästerna var fyrtiotre till antalet, och de satt sexton tim­mar till bords. Programmet upprepades dagen därpå och något förkortat även de följande dagarna.

Gästerna kom åkande till gården i god tid. Man hade bjudit in de båda familjernas alla släktingar, försonat sig med vänner som man blivit osams med och skrivit efter bekanta som man for länge sedan förlorat ur sikte.

Då och då hördes pisksmällar bakom häcken, grinden öppna­des, och en vagn rullade in på gården ända fram till trappan.

En hel svärm gäster hoppade ur, slog’ dammet av sina knän och sträckte på armarna. Kvinnorna var klädda i mössor, hade klän­ningar sydda efter stadsmod, urkedjor av guld, peleriner, vilkas snibbar korsade varandra under skärpet, eller kulörta sidenhalsdukar, som var fastade med en nål bak i ryggen och lämnade halsen bar. Det fanns inte tillräckligt många stalldrängar, varför herrarna måste kavla upp ärmarna och spänna ifrån själva. De var allt efter sin samhällsställning klädda i frackar, bonjourer, kavajer eller jackor,. idel helgdagsplagg, som betraktades med vördnad.

För att få rum med matbordet hade man måst utrymma vagns­lidret. Dar var nu framdukat: fyra rostbiffar, sex hönsfrikasséer, kokt kalvkött i gryta, tre fårbogar och mitt i alltsammans en läckert brynt spädgris, omgiven av fyra persiljegarnerade korvar. I hörnen stod brännvinskarafferna. De uppdragna ciderbuteljerna skummade och fräste, och alla glas var på förhand fyllda med vin ända till brädden. Dessutom fanns det stora skålar med hårdvispad grädde, på vars blanka yta brudparets initialer prunkade i smaklösa ara­besker. För tårtorna och bakverket hade anlitats en konditor från Yvetot. Han hade gjort sitt bästa, och han serverade själv till des­serten en krokan, som gjorde stor lycka. Den hade till underlag ett tempel av papp med portiker, kolonner  och  statyetter  i nischer, beströdda med stjärnor av guldpapper. Där ovanför höjde sig en fästning av marsipan, omgiven av russin, mandel och apelsinklyftor. Taket föreställde en grön äng med klippor här och där, sjöar av stelnad sockerlag och båtar av nötskal. Överst satt en liten amorin i en gunga av choklad, vars stolpar kröntes av levande rosenknop­par.

Gästerna höll på med att äta ända till kvällen. När de tröttnade på att sitta, promenerade de på gården eller spelade ett spel med korkar mot ladväggen. Därefter återvände de till middagsbordet. Slutligen somnade några och började snarka. Men när kaffet kom, blev det åter liv och rörelse. Då sjöng man visor, mätte sina krafter, lyfte tyngder, gjorde akrobatkonster, sade fräcka kvickheter och kyss­te damerna. På kvällen, när det var dags att resa, hade man mycken möda att få in hästarna, som ätit havre, tills de storknat, mellan skaklarna. De stegrade sig och slog bakut, så att seldonen gick sön­der, och deras husbönder svor eller skrattade. Hela natten skramlade vagnar i månskenet på alla landsvägar runt omkring. Hästarna ske­nade för somliga, andra körde fast i grindstolpar eller välte i dikena. De som stannade på Les Bertaux tillbringade natten i köket med att dricka. Barnen hade somnat under stolar och bord.

Rätt svar på förra veckans fråga: Ania Monahof

Vinnare:
Clas Ebbeson, Smålandsstenar
Inger Mattsson, Hammar
Ulla Svensson, Eksjö
Åke Bliselius, Bjärred


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 15 februari.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.