Matfrågan vecka 12

Vem är författaren?

Köket var spartanskt inrett. Köksbordet, två pinnstolar och kökssoffan med bunten av tidningar och flugsmällaren nere vid fotändan. Den fettiga kudden med avtrycken av deras hu­vuden längst upp och så kylskåpet och vedkaminen. Inga tav­lor utom den lilla rakspegeln och en almanacka från ICA som var de enda väggprydnaderna. Jo, majblommorna förstås. De­ras mor hade under alla år köpt majblommor som hon sedan sparat. Dessa hade bröderna alltid varit rädda om. Efter föräld­rarnas död hade de tagit hand om blommorna och satt dem i en fin, färgglad rad i tapeten bredvid dörrlisten in mot rummet. I det bortre fönstret stod de två radioapparaterna, den stora gamla med rattarna underst och så den lila plasttransis­torn överst. Det andra fönstret vette ut mot gårdsplanen men de två wellpappskivorna, stänk från bestyren vid vasken och flugskitarna gjorde att utsikten var starkt begränsad. Någon direkt köksinredning fanns inte. Det var vaskskåpet där baljan för tvätt stod tillsammans med ett par grytor, sedan fanns bara skafferiet, ett litet utrymme, men stort nog för socker, havre­gryn och andra förnödenheter.

Någon mästerkock var inte någon av dem, men trots detta tillagade de sin mat själva.

”Har man bara havregryn och potatis överlever man alltid”, brukade deras far säga, men nog kunde de tillaga annat också. Det blev kanske inte så variationsrikt men steka en bit falukorv och koka några potatisar det klarade de. Om de sedan la en klick smör på potatisen upplevde de båda det som en riktig festmåltid. Steka ägg och fläsk behärskade de också. Vad de saknade mest var sin mors plättar med sylt. De hade försökt grädda plättar vid ett par tillfällen utan resultat. Jo, resultat blev det förstås men inte det som ämnats. Smeten hade klibbat vid järnet och bränts fast. En kväll hade Henning försökt ett par gånger. Han hade fått rengöra stekjärnet efter varje försök och innan han började grädda på nytt så hällde han i mera mjöl. Efter sista försöket var han så arg att han först skällt ut Albert för att han bara stod och glodde, sedan hade han öpp­nat köksdörren och svept iväg stekjärnet ut över gårdsplanen. Albert hade tittat konstigt på honom och han hade skämts en smula. Kommande morgon hade han gått upp tidigt och smu­git ut på gårdsplanen och plockat upp stekjärnet. Han hade nödgats ta ett stämjärn och en hammare för att få bort de sista resterna av pannkakssmeten. Ja, mors plättar saknade de, men efter den gången nämndes aldrig plättar mer i det lilla huset?

Rätt svar på förra veckans fråga: Anne Holt  

Vinnare:
Inger Henriksson, Mora
Jan Habberstad, Västervik
Yvonne Villserius, Malmö
Gunilla Karlsson, Västerhaninge  

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 29 mars.          
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".