Krispig sallad med rabarber, sparris och annat smått och gott!!

I Meny vecka 18 2006

500 g rabarber
2 cm färsk riven ingefära
500 g grön sparris
1 liter blandade plockade salladsblad typ ruccola, ekblad,
frissé
späda maskrosblad
några skott av den spanska körveln
några söta Tusenskönor
1 bunt gräslök
ev. några nya skott av övervintrad mynta
1-2 msk smör
3 +1 msk socker

Dressing:
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger eller hellre fläderblomsvinäger
1 tsk honung eller koncentrerad flädersaft (om ej flädervinäger finns)
1/2-1 tsk salt
6 msk god olivolja

Tvätta och putsa rabarbern, finns det trådar, så drar av de. Skär stjälkarna i ca 1½ cm stora bitar. Skär av den nedre hårda delen av sparrisen. Koka upp vatten med 1 msk salt och 1 msk socker, tag en rymlig gryta, koka sparrisen i ca 5-6 minuter, tag upp den  och spola av med kallt vatten, låt den  rinna av ordentligt. Tag fram en panna och smält lite smör däri. Lägg ner rabarbern och låt den bräsera i ca 3 minuter, eller tills den känns mjuk med en liten kärna kvar. Strö över 3 msk socker och låt den smälta, drar av pannan och riv över lite färsk ingefära.

Till dressingen:
Skala schalottenlöken och hacka fint, lägg ner i en bunke, rör sedan ner vinägern, honungen samt saltet, vispa sist ner oljan. Fukta salladsblandningen och alla skott med lite av dressingen, arrangera på ett stort fat, lägg den bräserade sparrisen och rabarbern runt om, droppa lite dressing även på de, dekorera med tusensköna. Här passar varm getost eller hyvlad parmesan till, rostade solrosfrö eller pumpakärnor. Sätt fram ett fat med parmaskinka eller stekt kyckling och njut av den första skörden i vårsolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".