Gullviva

I Meny vecka 19

Gullviva (Primula veris) är en sådan växt, som de flesta i södra hälften av Sverige känner till. Den blommar tidigt om våren - primu­la veris betyder vårens första - och upplevs av många som mycket vacker, är ställvis ymnigt förekommande och lättplockad, det senare har i sin tur medfört att växten har fridlysts inom några områden.

Gullviva är en gammal läkemedelsväxt, vars medicinska verkningar beror på att växten innehåller saponin, som är starkt slem­lösande. Saponinet medför också att kreaturen undviker gullvivan. Torkade blad och blommor har använts till olika örtteer och de honungsrika blommorna även till vinframställning.

Den ärade läsaren undrar kanske hur en så vacker blomma har kommit till vår sargade jord. Jo, det är så - i vart fall enligt legenden - att Sankte Per tappade en gyllene nyckel som föll ner till jorden och just där den hamnade, där växte den gylle­ne gullvivan upp.  Recept, värt att pröva, om gullvivan inte är fridlyst i läsarens trakter:

Häll 8 cl från ½ butelj Brännvin Special i en kopp.

Lägg däruti, ända upp till ytan, det gula av blomman.

Täck med plastfilm. Låt stå en vecka. Filtrera.

Slå essensen åter i ½-buteljen. Låt stå minst 14 dagar för mogning.

Avnjutes smuttvis, rumstempererat.

Källa: Att Krydda Brännvin

Gunnar Syrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".