Matfrågan vecka 19

Vem är författaren?

Nu går vi och käkar, sa Nelson-Lööv. Vi går på Pelikan på Blekingegatan. Visserligen kommer man inte upp i nån vidare ståtlig representationsnota. Men dit går vi.

Så här dags bör det inte vara så mycket folk där.

Och till restaurang Pelikan gick vi.

Restaurang Pelikan består av en stor brun fyrkantig väl inrökt lokal med högt i tak. Det är en gammal krog med snusfärgade bord och kraftiga stolar. En och annan pelare finns där som stödde de taket. Kortväggen och pelarna är delvis dekorerade med snälla apor. Det hänger igendammade tavlor på väg­garna.

Allt jävla snack om installationer gjorde att jag såg allt som såge jag på nytt.

På kvällarna kan Pelikan vara rätt stökigt. På da­gen är det stillsamt, och det fungerar inte bara som restaurang, det fungerar också socialt på så sätt att gamla fyllon som är lite skakiga kan få en smula hjälp där. Det är annars inte vanligt i det numera så otrevliga Stockholm.                          

Eller tycker jag det på grund av ålder.

Ska vi ta och granska matsedeln, sa jag. Eller ska vi försöka oss på dagen rätt som är pannbiff. Det är lite för billigt här med tanke på att jag måste komma upp i en trovärdig representationsnota. Vi börjar med nåt. En förrätt. Vill Lena ha ett glas vin.

Ja tack, sa hon.

När servitrisen kom sa jag att vi tänkte att hon till att börja med skulle ta in ett par mineralvatten och ett glas vitt vin. Jag sa också att vi för Övrigt inte hade bråttom. Men att det var bråttom med vattnet och vinet.

Käkar vi förrätt, pannbiff och efterrätt, sa jag, bör jag klara dagens firmautgifter.

Rätt svar på förra veckans fråga: Ian Mc Ewan


Vinnare:
Anders Wik, Helsingborg
Eva Sjöblom, Luleå
Karin Ohlsson, Solna
Bengt Johansson, Norrköping

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 17 maj         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".