Krämig musselsoppa

I Meny vecka 19 2006

4 port 

750 g blåmusslor
I selleristjälk, hackad
I morot, hackad
I gul lök, hackad
10 svartpepparkorn
4 färska persiljekvistar
100 g rumsvarmt smör
3 salladslökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
I stor potatis, skuren i små tärningar
1¾ dl vitt vin
¾ dl (40 g) vetemjöl
2½ dl grädde
2 matskedar hackad färsk persilja 

Borsta musslorna och ta bort skäggen. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med selleri, morot, lök, pepparkorn, persilja och 1½ liter vatten. Koka upp, sank värmen och sjud under lock i 4-5 minuter. Sila kokspadet genom en fin sil och kasta musslor som inte öppnat sig. Ta ut köttet ur resten av musslorna och lägg åt sidan. Kasta skalen och grönsakerna. Häll tillbaka kokspadet i kastrullen och sjud i 15 minuter. Ta av det från värmen. Smält hälften av smöret i en stor kastrull. Lägg ned salladslök, vitlök och potatis och rör om på medelstark värme i 3 minuter eller tills löken är mjuk. Tillsätt vinet, koka upp, sank värmen och sjud i 1 minut. Lägg mjölet och resten av smöret i en skål och rör ihop till en massa. Häll 9 dl av kokspadet i kastrullen tillsammans med lök och potatis. Klicka ned smörkrämen lite i taget och vispa tills soppan kokar upp och tjocknar. Sänk vännen och sjud i 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt. Tillsätt musselköttet och grädden och rör om tills allt är genomvärmt. Rör ned persiljan strax innan serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".