Matfrågan vecka 20

Vem är författaren?

I Chiles
stormiga hav
lever den rosiga congrio,
en jättelik havsål
med snöigt kött.
Och i de chilenska
grytorna,
vid kusten
föds anrättningen,
tjock och saftig,
närande.
Du för till köket
en havsål,
det fläckiga skinnet
        dras av som en handske            
     och kvar är då           
denna havets frukt,
       den mjuka ålen           
              som glänser                    
              redan naken                    
i väntan
på vår aptit. 
Nu
tar du
några vitlökar,
smeker först
detta ädla
elfenben,
känner lukten
av dess vredgade arom,
låter så
den hackade vitlöken
förenas med den gula löken
och tomaterna
tills lökarna
får guldfärg.
Under tiden
kokas
havskräftorna
i ångan
och färdigkokta
fulländas
deras smak
i en sås
bestående av
oceanens saft
och det klara vatten
som lökarnas ljus avger,
och då
låt havsålen träda in
och sjunka ner i härligheten,
må den
i grytan
inolja sig,
genomträngas och sammandras.
Det återstår bara
att låta grädden
falla ner
som en tjockflytande ros,
och att över elden
sakta låta stuvningen
koka upp:
essenserna av Chile.
Och till bordet anländer
de nygifta smakerna
från havet och jorden
för att du i denna rätt
ska uppleva himlen.

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 24 maj.        
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".