Sparrisoppa

I Meny vecka 21 2006

600 g grön sparris
3 mindre potatisar
3 schalottenlökar
2½ dl vitt vin(torrt)
3 dl hönsbuljong
2½ dl grädde
salt och peppar, lite socker
smör
körvel

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Skala sparrisen lätt längst ner, där den är lite träig. Skär bort knopparna, koka dem 3 minuter i saltat och lätt sockrat vatten med några droppar citron i. Tag upp och spara till serveringen. Skala schalottenlöken och hacka fint. Skala potatisen och skär i bitar. Skär resten av den gröna sparrisen i mindre bitar och fräs den tillsammans med schalottenlöken och potatisen i lite smör utan att de tar färg. Häll på det vita vinet och låt det koka in nästan helt, tillsätt buljongen och grädden och koka vidare tills sparrisen känns mjuk. Smaka av med salt, vitpeppar, en aning muskotnöt samt lite socker. Häll upp i en matberedare och kör den slät. Häll tillbaka i kastrullen och rör slutligen ner en smörklick, strö sist över hackad körvel. Servera med de sparade sparrisknopparna. Här passar det med en laxrilett eller bara rökt skinka och ett bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".